Cantitatea de apă din organism este invers proporţională cu vârsta. Astfel, la copilul mic apa reprezintă în jur de 80%, la copilul de vârstă şcolară 70%, iar la adult 60 - 65% din greutatea corporală.

Lipsa de apă este mult mai rapid resimţită decat lipsa de hrană. Astfel, dacă omul poate rezista complet lipsit de alimente până la 40 de zile, lipsa de apă duce la deces în 7-8 zile. Omul pierde zilnic prin transpiraţie şi secreţii naturale până la 2,5 liri de apă. Insuficienţa de apă în corp duce la scăderea imunităţii şi deshidratare. Rinichii nu funcţionează normal fără o cantitate suficientă de apă. În acest caz, o parte din sarcina lor este transmisă ficatului.

Cei care reţin apă în organism încearca să rezolve această problemă limitând consumul de apă. Corpul percepe acest lucru drept o ameninţare şi încearcă să păstreze fiecare picătură. Atunci apa se acumulează, ceea ce duce la umflarea extremităţilor.

Setea nu reprezintă un indice al necesităţii apei în corp. Necesarul de lichide zilnice este în medie de 2 - 4l / zi, dar acesta variază în funcţie de sex, vârstă, activitate fizică şi temperatura mediului extern. La o muncă fizică extrem de solicitantă, desfaşurată la o temperatura ridicată (36 - 38 grade Celsius), nevoile hidrice ale organismului pot depăşi chiar 5l /zi.

Persoanele cu surplus de greutate trebuie să consume mai multă apă decat cele slabe, chiar şi 3 litri pe zi, deoarece depun un efort metabolic mai mare.

Apa, este adesea înlocuită cu cafea, băuturi acidulate, alcool, iar organismul are nevoie de mai multă apă, pentru a putea elimina substanţele nocive ce intră în compoziţia acestora. În plus, cofeina şi alcoolul deshidratează organismul.

Apa conferă pielii un aspect sănătos şi ajută la menţinerea tonusului muscular, oferindu-le muşchilor proprieatea naturală de a se contracta, prevenind deshidratarea.